Rady a tipy

rady a typy.jpg

Pripravili sme pre vás rady a tipy, aby vaše grilovanie bolo ešte lepšie a vaši hostia spokojnejší. Dobrú radu ocení tak začiatočník ako aj odborník a nikdy nie je na škodu poznať pár dobrých tipov a vychytávok.

 

 

 

 

 

 

  • Predtým ako začnete grilovať, je potrebné gril rozohriať na správnu teplotu.

  • Drevené uhlie je správne rozohriate až keď je na ňom slabá vrstva popola – trvá to tak 20 minút - takže buďte trpezliví 

  • Grilované suroviny pri otáčaní veľmi nestláčajte, aby z nich nevytiekla šťava.

  • Nepichajte do mäsa vidličkou pri grilovaní, inak z neho vytečie šťava

  • Mäso pred grilovaním marinujte minimálne 3 - 4 hodiny.

  • Keď sa mäso opeká nerovnomerne, môžete pripečenú časť zabaliť do alobalu a dopiecť tak celý kus bez pripálenia.

  • Negrilujte len mäso, skúste aj zeleninu a ovocie (baklažán, cuketa, paprika, jablká, ananás... )

  • Aby ste predišli vyšľahnutiu plameňov z grilu, odporúčame odkrojiť prebytočné tukové časti mäsa.

  • Ak plamene predsa len vyšľahnú, nenechajte jedlo spáliť; dajte ho na okraj grilovacieho roštu a prikryte ho poklopom dokým plamene nezhasnú.

  • Nebojte sa používať teplomer na mäso, pri väčších kusoch sa Vám môže hodiť.

  • Priame grilovanie sa používa na jedlá, ktoré sa pripravujú do 20 minút - uhlie je priamo pod roštom a teplo sa prenáša priamo na surovinu.

  • Nepriame grilovanie možno robiť na grile s pokrievkou a je vhodné pre veľké kusy mäsa (napr. celé kura), ktoré vyžadujú dlhší čas prípravy. Uhlie rozložte po stranách grilu a do stredu položte misku s vodou, pivom alebo vínom. Po zakrytí grilu vzniká vo vnútri cirkulácia tepla a mäso sa tak prepečie zo všetkých strán (princíp teplovzdušnej rúry).